1

Jag vill också ha söndagsångest. Tro inget annat!

Länge sedan jag bloggade igen. Detta beror på att jag känner att den lilla energi jag haft har jag behövt för att överleva vardagen helt enkelt. Att orka borsta tänderna, äta frukost. Kanske unna mig en dusch just den dagen. Orka prata med mina barn och min sambo. Umgås lite. Vårda och vårdas.

Sedan beror det tyvärr på att Försäkringskassan dränerar mig och min energi, min hälsa. Om man själv inte är drabbad så är det nog otroligt svårt att riktigt förstå hur mycket denna myndighet suger pga sin jakt på sjuktalen. Sin okunskap och ovilja att förstå hur den sjuka faktiskt har det och vad denne klarar av. Eller inte klarar av.

Jag har försökt stänga av tankarna som mal kring denna myndighet. Men det är inte lätt när det dimper ner olika galna brev med ännu galnare påståenden. Innehåll som får mitt inre att explodera av frustration och uppgivenhet över deras totala inkompetens och dårskap. Det sista var att handläggaren konsulterat en FMR (Försäkringsmedicisk Rådgivare) som det så tjusigt heter. Och denne allmänläkare med specialområde Diabetes, kom fram till att han behövde se journalerna för hur diagnosen satts. Helt felaktigt. FK ska inte sätta, ifrågasätta eller rota i hur diagnosen satts. De ska se hur diagnosen med dess nedsättningar sätter ner arbetsförmågan enligt en D-F-A-kedja (Diagnos- Funktion- Aktivitet). Nu då denne FMR inte kan min diagnos kan ju inte heller han se sambandet i denna kedja. Påstår han. Och tillägger dessutom att det inte är klargjort vilket tillstånd som sätter ned min arbetsförmåga.

Jag häpnar när jag läser sånt här. På  läkarintyg finns det en ruta för huvuddiagnos. Huvuddiagnos är den man är sjukskriven för och det är den de ska se denna D-F-A-kedja utifrån.

Nu har alltså handläggaren och FMR först frågat vilken diagnos jag är sjukskriven för.

De vill dessutom rota i HUR diagnosen satts och begär in journalkopior för detta.

De säger att det inte finns en tydlig kedja från diagnos till aktivitetsnedsättningar.

Hur kan de säga så när de samtidigt påstår att de inte vet vilken diagnos jag är sjukskriven för?

Varför ska FMR rota i HUR min diagnos har satts och när FKs HK säger nej? Ska vi slå vad om att han får betalt per timme?

FK ska inte rota i hur diagnos har satts. Jag har detta från högre ort på FK och påvisat detta flertalet gånger för handläggaren. Ändå begär hon in journalerna kring detta. Och ber mig om o om igen om dessa. Jag frågar följdfrågor och påvisar HKs svar på OM FK får rota i hur diagnos satts och jag får inga svar från handläggaren. Utan hon ringer direkt till mina olika läkare och frågar dem om journalerna. Jag skulle ha velat vara en fluga på väggen när min specialistläkare/överläkare i neurologi svarade denne handläggare kring detta. Läkaren ville inte egentligen ge ut fakta då detta inte ska tillfalla FK och av etiska skäl (vi pratar om annat än denna sjukdom), men jag har gett tillåtelse, jag har inget att skämmas för. Men jag vet vad denne läkare anser om hur FK agerar och skulle gärna velat höra hur hon svarade. Det var nog ett samtal med en stor skillnad i kunskap och kompetens, drypande sarkasm som inte uppfattades pga dålig koll på tillvaron.

Jag inväntar ändå ett avslag. Jag skulle bli ytterst förvånad OM något annat kom. För när Försäkringskassan vill ge avslag så blir det avslag. Oavsett fakta. Oavsett hur lagvidrigt Försäkringskassan agerar. Oavsett sina egna vägledningar, predjucerande domar och skrivelser. Oavsett hur fel FMR har. Oavsett hur rätt min specialistläkare har. Allt för sjuktalen. Hur tokigt är inte detta?

Och Annika Strandhäll är tyst när vi tusentals drabbas dagligen - om o om igen. Tyst medgivande. Allt för sjuktalen. Blodiga sjuktal. Men det är sjuktal. Med rätt vinklad statistik kan man döda mycket - oavsett om faktan är rätt eller ej. Men Försäkringskassan och Strandhäll kan aldrig döda min vilja att upplysa om hur det ageras bakom deras dimridåer. Min vilja är stark. Och jag kämpar på när jag kan. Allt efter förmåga. Även om den är liggvilande numera merparten av dygnet.

Gissa om jag längtar ut? Jag vill se vitsipporna blomma. Känna vinden i håret. Vill kunna ta ett glas vin med vännerna på en uteservering. Vill ha söndagsångest för jobbet. Vill längta till semester. Jag vill…. Men jag kan inte. Hur mycket  jag än vill så kan jag inte.

Men jag måste få rätt från Försäkringskassan snart. Måste. För jag är rädd nu, riktigt rädd för hur snabbt mitt mående sjunker. Måste få ro att bli bättre. Jag vill leva. Jag vill se mina barn växa upp, se mina barnbarn, njuta av solen, snön, regnet. Jag vill.
 
Jag vill också ha söndagsångest. Tro inget annat!
me/cfs #människanbakom Annika Strandhäll FMR Försäkringskassan Försäkringskassan syd/ost Nacka Lagbrott Stora Sköndals ME/CFS-mottagning me/cfs regelbrott sjuktal

Kommentarer:

1 Anita:

skriven

Fint med blåsipporna !

Svar: Tack. Förr gick jag omkring mycket med en kamera - fotade allt i naturen. Härligt att titta på nu. :-)
jagepippi.blogg.se

Kommentera här: