0

Proffs vs wannabes

Jag har nu äntligen fått komma till Stora Sköndal och deras me/cfs-avdelning. Har väntat i ett och ett halvt år. Så tänkt vilken lycka det var när kuvertet kom med kallelsen. Jag visste direkt jag såg kuvertet att det var en kallelse för kuvertet var extra tjock. Det innehöll massor av papper. Inte det vanliga brevet om att jag fortfarande står i kön men att tiden för kallelse dröjer. Nu fick jag en bunt med frågeformulär kring min hälsa. Undrar hur många gånger jag fyllt i dessa, undrar hur många gånger jag fått berätta min historia?
Jag har berättat för läkare, sjukgymnaster, arbetsterapueter, psykologer, psykiatriker - och Försäkringskassan. Alla tror mig utan tvekan. Alla utom en. Där för jag höra att mina ord inte är bevis. Min histria och mina upplevelser i denna hemska sjukdom inte gäller. Men vem kan berätta hur det är bättre än jag?
Är det så att FK tror att alla ljuger? Att man vill vara sjuk och inte kunna delta i livet? Att man väljer detta?
Besöket på Sköndal gick utmärkt. Så underbart att träffa en kunnig läkare. Fler undersökningar kommer att följa för att verkligen bekräfta att jag har ME/CFS. Känns visserligen konstigt då jag redan har fått diagnosen av en läkare/specialist som nu dessutom återigen arbetar på Sköndal. Men jag är glad att de är ordentliga. Och som läkaren sa - jag har med största sannolikhet ME/CFS. Säkerheten var så stor att fler beök bokades in med deras andra experter, bl a en kurator som ska hjälpa mig i kontakten med FK. Underbart. Men tänk att ett besök hos denna mottagning - inte ens här slapp man detta med FK och problemen kring dem. Det skakades på huvuden, det sades mindre smickrande saker - alla lika förtvivlade och förundrade över hur FK får fortsätta som de gör.
Jag kände mig stärkt och vågade visa mitt senaste brev från FK. Där FMR frågade efter journalerna på den läkare/klinik som satte diagnosen. De har intyget där alla underlag står nämnda. I intyyget står även på vilka grunder me/cfs sätts och vilka av dessa jag har.Men intyget duger inte. Nu ska denna FMR ha underlagen för att se HUR diagnosen satts. 
Tänk om FK kunde sina egna regler och hur en FMR ska jobba. Enkelt sagt kan man säga att en FMR (Försäkringsmedicisk Rådgivare) ska just vara en rådgivare/tolk i det medicisnk skrivna så att den icke utbildade handläggaren ska kunna sätta en ev arbetsförmåga. Hela systemet är helt galet. Hur kan en icke utbildad handäggare avgöra arbetsförmåga bättre än en läkare? Hur kan en FMR frångå sin roll som tolk och bröja rota i HUR och varför diagnoser sätts. På forumet nyss såg jag att en FMR ville sätta en diagnos på en drabbad. En annan diagnos än den hen hade. Och det utan att träffa personen och undersöka denna. Så varför ska då min FMR ha underlagen från hur min läkare undersökte mig inför diagnosen - om en undersökning inte behövs.
Men framförallt ska INTE en FMR lägga sig i en diagnos. Den ska vara tolk - så att den okunnige handläggaren kan avgöra arbetsförmågan - för det är ju bara dumt att lita på en praktiserande läkare som träffat patienten...
Tänk vilken skillnad det är på proffs och wannabes.
 
PS. För den som undrar så har jag dessvärre bevis för ovan skrivna. Mina ord är sanna. 
ISF har en intressant rapport för den som vill läsa om FMR och dennes roll i FK. Klicka här.
 
me/cfs #människanbakom Annika Strandhäll FMR Försäkringskassan syd/ost Nacka ISF Läkarkontakt Stora Sköndals ME/CFS-mottagning me/cfs
0

Allt pga ett vanligt skitsvar från Försäkringskassan

Igår fick jag ett brev från Försäkringskassan, med de vanliga skitsvaren. Tycker synd om de som jobbar där, de kan inte må bra. Men detta brev gjorde att jag blev tvungen att skanna in det och undersöka kring viktigheten i det. Jag kan ju som sagt inte processa riktgt, så jag får hjälp. Nu la jag ut brevet på vårt sjukforum för allmän beskådan och taggade den personen som hjälpt mig att ta fram de argumentet som nu Försäkringskassan "svarat" på.
Sedan lät jag diskussionen gå lite på twitter kring hur sjukt mina kontakter med FK är. Känns dock som att jag bara når ut med hälften, det är så mycket konstigt, så mycket vidrigt att det blir svårt för mig att få tag i en bit och dessutom få en röd tråd i detta. Dumma hjärntrötthet. Jag orkar ju inte, hjärnan lägger av efter ett par minuter.
Men att skriva så här, rakt ur min vimsiga tankar funkar i alla fall 20-30 minuter. Sedan gör det ont i kroppen, huvudvärken börjar krypa sig på osv. Så jag skriver snabbt. En del andra inlägg från tidigare där jag maler på om FKs hantering har jag förberett i ett ordprogram. Där kan jag skriva lite, spara och vila. skriva, spara, vila. Det kan ta en vecka, två.
Jag har alltid haft en passion för det skrivna ordet. Att läsa och få försvinna in i en annan värld. Sittat där och skratta och gråta, bli upprörd - påverkas. Känna att man bryr sig, att det finns mer än mitt liv mellan dessa fyra väggar. Med min nya sjukdom - kan den kallas ny fortfarande efter 1 år? - så kan jag inte läsa sånt jag brukade. Nu tar även den enklare boken lång tid. Och jag tappar tråden. Minns inte. Fördelen med detta är att bokinköpen blir billiga då jag kan läsa om samma bok flera gånger.
Det känns verkligen som jag blivit tvingad till en stor personligthetsförändring ioch med att jag inte kan göra sånt jag tidigare gjort och älskat. Nu kan jag inte knäcka killarna på gymmet (jag var starkt som Pippi tidigare;-), nu kan jag inte gräva min tunga lerjord i trädgården, nu kan jag inte läsa böcker som tidgare, inte umgås med vänner, busa med mina barn och hitta på äventyr. Jag är knappast någon rolig sambo som ligger i soffan och knappt orkar svara på tilltal när han kommer hem efter en lång arbetsdag. Jag som vill, men orkar inte. Detta är ett jävla straff. Men för vad? Jag har inte gjort någon illa.
Däremot blir jag både kränkt och diskriminerad av Försäkringskassan. Jag har anmält dem ett antal gånger till JO och igår kontaktade jag även DO. Inkompetensen på Försäkringskassan får Förvaltningsrätten ta hand om. Undrar om Försäkringskassan gör rätt någonstans faktiskt? Hur är det möjligt att denna myndighet finns kvar om man vet om deras vidrigheter.
I alla fall så blev kontentan av det brev jag fick igår, med skitsvaren, att jag fick ont i magen av stress, jag gick upp i spinn och igång på adrenalin. Så trots att jag var dödstrött och knappt kunde hålla upp ögonen så kunde jag inte somna. Det innebär att idag sitter jag här med ett ton grus i ögonen, ont i kroppen, migrän och ont i tänder o käkar. Allt pga ett skitsvar från Försäkringskassan. 
 
 
PS. ska bli ytterst intressant om FK vågar maila mig ett enkelt ja eller nej. - såsom jag bett dem göra i en fråga jag ställt. De skyller ju på sekretessen, men ett ja eller ett nej kan kanppast vara farligt - inte för mig ialla fall;-)
me/cfs #människanbakom Annika Strandhäll Diskrimneringsmannen Försäkringskassan Försäkringskassan syd/ost Nacka Jo-anmäla adrenalinpåslag
0

När Försäkringskassan "bedömer" arbetsförmåga utifrån kafferastskvaller.

 När man läser Försäkringskassan egna beskrivning i den egna skrivelsen “Kunskapsunderlag: Beskrivningar av krav på medicinskt relaterade förmågor i normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden” daterad 2013-11-08, sker sig Försäkringskassan bedömning av mina arbetsförmågor inte relevanta och förankrade i verklig fakta, utan ses mer gjord på ett personligt tyckande/antagande.
 
Motiveringen till avslaget lyder i ärenden #5:
Observera att motiveringen från Försäkringskassan påpekar att min fakta baseras på anamnestiska uppgifter. De nämner ingenting om den arbetsförmågeutredning de fått del av och som är fullav objektiva fynd och tester. Allt för att tjäna sänkandet av sjuktal....? 
 
Arbetsförmågeuredningen ligger här nedan och jämförs mot FKs beskrivning av det yrke de anser att jag kan sköta - trots min nedsättningar. Som de fått ta del av men tydligen "glömt" i sitt beslutsunderlag. Är detta rättssäkert?
 
 
Individers begränsningar eller nedsättningar uttrycks på motsvarande sätt längs en femgradig skala där

0 motsvarar ”ingen/obetydlig nedsättning”:

1 motsvarar en ”lätt nedsättning”,

2 motsvarar en ”måttlig nedsättning”,

3 motsvarar ”stor nedsättning” och

4 motsvarar ”mycket stor/total nedsättning.


Utifrån denna skala och de skalor gällande barnskötare som återfinns på sida 19 och 20 i denna skrivelse framkommer i korta drag:

Tolerans mot nedsatt förmåga relaterad till fysiska funktioner - Toleransnivå 1-2

“I arbetet som barnskötare ingår att lyfta, bära samt ändra eller behålla kroppsställning (t.ex. att sätta sig, resa sig, samt knäsittande). Det är i detta avseende viktigt med rygg- och magmuskulatur. Det är även viktigt att kunna vrida och sträcka på framförallt armar och överkropp samt att kunna böja sig till exempel vid påklädning av barn. Att kunna stå och gå är av vikt.”

Mina nedsättningar/toleransnivå 3-4 (dvs stor och mycket svår)

- enligt läkarintyg samt den arbetsförmågeutredning som Nacka Rehab gjort:

 • Mycket låg förmåga vid gång 5 minuter, lång tid vid vändningar (korridor), får yrsel
 • Låg förmåga snabb gång 20 meter. Går långsamt.
 • Mycket låg förmåga vid trappgång 1 minut. Yr och trötthet ben.
 • Mycket låg förmåga vid upp o ner på pall, 1 min, långsamt. Yr, trötthet ben.
 • Låg förmåga gripkraft händer. Händerna domnar efteråt.
 • Låg förmåga rita statiskt i axelhöjd. Avbryter e 60 sek. Smärta axlar.
 • Mycket låg förmåga upp o ner från stol. Långsamt. Yrsel, trötthet, ont höfter.
 • Låg/mycket låg förmåga lyft ovan midjehöjd. Smärta axlar o ländrygg. långsamt med pauser under tiden.
 • Mycket låg förmåga lyft nedom midjehöjd (bord till golv). Långsamt, pauser mellan lyften. Smärta ländrygg, trötthet/matthet benen, yrsel
 • Mycket högt smärtbeetende enligt sjukgymnast  JS
 • Går långsamt, klarar max 3-4 minuter.
 • Svårt att sitta utan smärta och pga trötthet  
 • Yrsel och ostadig vid ansträngning
 • Stelhet nacke
 • Diagnos: Lumbago - ryggsmärta…
 • Lång återhämtning efter en aktivitet, ex gång eller kortare socialt umgänge (ex en kopp kaffe) - blir då liggvilande i 3-4 dygn. (Ansträngsutlöst försämring - som i me/cfs kan leda till permanent försämring!!!!.)

Tolerans mot nedsatt förmåga relaterade till syn, hörsel och tal - Toleransnivå 1

“Arbetsuppgifterna kräver god syn- och hörselförmåga, då arbetets huvudsakliga innehåll är att kommunicera med barn och ansvara för barns säkerhet, i ofta stimmiga och högljudda miljöer”. “Även seende på längre håll har betydelse, då man ofta arbetar utomhus och måste ha uppsikt över barnen. Understrykas bör, att barnskötare arbetar i en mycket högmäld miljö och därför ligger i riskzonen för att utveckla bullerrelaterade arbetssjukdomar.”

Mina nedsättningar/toleransnivå 3-4 (dvs stor och mycket svår)

- enligt läkarintyg samt den arbetsförmågeutredning som Nacka Rehab gjort:

 • Mycket låg förmåga vid gång 5 minuter, lång tid vid vändningar (korridor), får yrsel
 • Mycket låg förmåga vid trappgång 1 minut. Yr och trötthet ben.
 • Mycket låg förmåga vid upp o ner på pall, 1 min, långsamt. Yr, trötthet ben.
 • Mycket låg förmåga upp o ner från stol. Långsamt. Yrsel, trötthet, ont höfter.
 • Mycket låg förmåga lyft nedom midjehöjd (bord till golv). Långsamt, pauser mellan lyften. Smärta ländrygg, trötthet/matthet benen, yrsel
 • Nedsatt ork och energi (orkar inte med alla frågor, samtal mm)
 • Minnessvårigheter, kan ej återberätta/berätta korrekt, tappar koncentrationen snabbt.
 • Koncentrationssvårigheter gör att pat inte skulle bla se om barn satte i halsen
 • Svårigheter att läsa
 • Kan ej vistas i lokal med rörelse, ljud och ljus, pat blir då handlingsförlamad.
 • Svårighet att processa vid samtal - vad som sägs mm. Hjärntrött.
 • Glömsk, tar tid att hitta ord i samtal mm.
 • Känslig för ljud
 • Stor nedsättning av ork
 • Tänka efter vid formulering av meningar
 • Klarar ej att köra bil pga bristade koncentration o för mycket intryck.
 • Klarar ej sociala kontakter.
 
Tolerans mot nedsatt förmåga relaterade till balans- koordination och finmotorik - Toleransnivå 1-2

“Arbetsuppgifterna kräver viss förmåga att arbeta med händer och fingrar för att gripa, plocka eller på annat sätt använda små föremål. Likaså krävs en viss förmåga att kunna koordinera rörelser av två eller flera extremiteter samt hela kroppen under rörelse då mycket av arbetet är aktiviteter tillsammans med barn. Det är inte viktigt att dessa rörelser kan utföras snabbt och upprepat. Arbetsuppgifterna kan till viss del ställa krav på reaktionssnabbhet. Grundläggande balans viktigt vid arbetsuppgifter som innebär inslag av gående och bärande men också verksamhet som bedrivs utomhus delar av dagen. “

Mina nedsättningar/toleransnivå 3-4 (dvs stor och mycket svår)

- enligt läkarintyg samt den arbetsförmågeutredning som Nacka Rehab gjort:

 • Mycket låg förmåga vid gång 5 minuter, lång tid vid vändningar (korridor), får yrsel
 • Mycket låg förmåga vid trappgång 1 minut. Yr och trötthet ben.
 • Mycket låg förmåga vid upp o ner på pall, 1 min, långsamt. Yr, trötthet ben.
 • Låg förmåga gripkraft händer. Händerna domnar efteråt.
 • Låg förmåga rita statiskt i axelhöjd. Avbryter e 60 sek. Smärta axlar.
 • Mycket låg förmåga upp o ner från stol. Långsamt. Yrsel, trötthet, ont höfter.
 • Låg/mycket låg förmåga lyft ovan midjehöjd. Smärta axlar o ländrygg. långsamt med pauser under tiden.
 • Mycket låg förmåga lyft nedom midjehöjd (bord till golv). Långsamt, pauser mellan lyften. Smärta ländrygg, trötthet/matthet benen, yrsel
 • Trött, nedsatt ork och energi
 • Långsam i gång och vid sittande (trötthet- vill ligga ner efter en kort stund)
 • Ostadig och yrsel vid ansträngning (i mitt fall räcker 3-4 min gång, eller vid ljud)
 • Domningar i händerna, ex vid hållande/gripande av penna
 • Vid gång och vändning, blir jag yr och svag i benen (i korridor hos NaRehab)
 
Tolerans mot nedsatt förmåga relaterade till psykiska funktioner  - Toleransnivå 0-2

“Beskrivningen avser i första hand inlärning, minne och koncentration.Arbetet ställer basala krav avseende inlärning, minne och koncentration. Dessa förmågor har dock ingen avgörande inverkan på själva yrkesutövandet. Framförallt måste man ha en förmåga att kunna koncentrera sig på att skapa trygghet i en skiftande och intensiv arbetsmiljö.”

“Beskrivningen avser i första hand exekutiva funktioner. Arbetet ställer basala krav på exekutiva funktioner. Dessa funktioner har dock ingen avgörande inverkan på själva yrkesutövandet. Framförallt måste man ha en förmåga att kunna genomföra enkla, på förhand givna uppgifter som exempelvis påklädning, se till att barnen får i sig mat och hjälpa till vid toalettbesök. Det krävs även förmåga att följa och förstå en uppsatt verksamhetsplan, men inte att ta fram och ansvara för innehållet i planeringen”

"Beskrivningen avser i första hand affektiva funktioner och i viss mån psykisk uthållighet. Krav ställs på att hantera mellanmänskliga relationer och på förmåga att reglera känslor och impulser, även i stressfyllda situationer då arbetsuppgifterna kretsar kring barn, deras välbefinnande och utveckling. Arbetet utförs i arbetslag och i ett sammanhang där föräldrarelationer är av vikt och således utgör kommunikation en väsentlig del inom yrkesgruppen, främst att ta emot muntlig information och förmåga att muntligt uttrycka sig begripligt. Arbetet kräver även god iakttagelse- och uppfattningsförmåga samt uppmärksamhetsförmåga, både för att vara lyhörd inför varje barns behov men även för att undvika att farliga situationer uppstår.Förmåga att lyssna och förstå, samt förmåga att uttrycka sig muntligt på ett begripligt sätt är avgörande i arbetet liksom förmåga att hantera ansvar, då arbetsuppgifterna kretsar kring barns säkerhet. I arbetet som dagbarnvårdare i det egna hemmet ställs samma grundläggande krav avseende dessa funktioner men den mindre barngruppen och den trygga miljön kan öka toleransen för begränsning."

Mina nedsättningar/toleransnivå 3-4 (dvs stor och mycket svår)

- enligt läkarintyg samt den arbetsförmågeutredning som Nacka Rehab gjort:

 • Processsvårigheter gällande ffa nedsatt minne, att återberätta.
 • Låg psykisk energi.
 • Endast fokusera kortare stunder på en uppgift.
 • Lång (2-4 dygn) återhämtningsstid efter aktivitet.
 • Trött, nedsatt ork och energi
 • Koncentrationssvårigheter
 • Minnessvårigheter, korttidsminnet främst
 • Svårt att hänga med i samtal, processa vad som sägs, kan inte återberätta
 • Blir snabbt utmattad av miljöer med rörelse, ljud och ljus - hjärnan lägger av och jag blir handlingsförlamad.
 • Jag skulle missa om ett barn sätter i halsen ex vid bordet. Skulle jag se så skulle jag inte förmå att agera då min hjärna får kortslutning.
 • Hjärntrötthet - Här har jag höga poäng (35 +/- 1 p beroende på dagsform) i ett test, gjort under ett halvårs tid 1g/mån i hopp om att se en förbättring, på detta hjärntrötthetstest från Göteborgs Universitet där Lars Rönnbäck och Birgitta Johansson forskar och undervisar i Hjärntrötthet.

Nacka Rehabs bedömning av min kroppsliga funktion samt mentala funktion talar tydligt för att jag INTE klarar ett arbete idag _ inte som barnskötare och inte ens vid ett annat arbete på marknaden. Bedömningen är även samstämmig med min sjukskrivande läkare, samt andra läkare, specialister, sjukgymnaster, arbetsteraputer, smärtläkare, psykologer mfl….
 
Hur Försäkringskassan, trots alla dessa nedsättningar, kan bedöma mig arbetsför är både ytterst märkligt och anmärkningsbart. Och då har jag dessutom ställt många, många frågor kring deras klart otydliga motivering. Och jag kan inte bemöta deras okunskap - då de vägrar svara - blir detta klart rättsosäkert och det är inte acceptabelt.
 
Att vara sjuk och utsatt för Försäkringskassans terror är inget man orkar egentligen. Det bryter ner en tills man är en blöt fläck på golvet. Speciellt när man inser att det inte ligger någon som helst logik och faktakunskap bakom Försäkringskassans resonemang. Därför blir jag väldigt förolämpad när Annika Strandhäll säger i intervju efter intervju att Försäkringskassan agerar i alla fall rättssäkert - för det har de fått extra pengar till. Mycket troligt går dessa extra pengar till de alltfler juristerna som behövs för att besvara alla överklaganden. 600% ökning sedan förra året. Och det är bara de som orkar överklaga. Lika många drabbade avstår pga av de anser sig inte ha kunskap eller ork att överklaga.
 
Så hur är det möjligt att Försäkringskassan fortsätter i sina vanliga spår och dessutom kommer undan med detta rättshaveri? Har de avslöjande foton av de styrande? Vilka hållhakar har de på dem? För inte kan en normalt begåvad personlåta detta fortgå när man vet vad som sker? Är man dessutom styrande och har makten att ändra detta - utan att göra något - undrar man VARFÖR????
 
För det kan inte vara tillåtet att Försäkringskassan fortsätter med sina ogrundade beslut och spådomar i kaffesumpen. Beslut ska baseras på fakta. Inte kafferastskvaller.
 
Beslut kan väl inte sättas utifrån att strunta i att läsa underlagen?
Kan de vara så fräcka att de beslutar utan att ens läsa underlag?
Ja - det kan de tydligen, visserligen tjänstefel mm, men de gör det. För att hinna ge avslag snabbt.
Det har vi fått bevis för nu på våra sjukforum. Helt sanslöst. Men vi drabbade är inte förvånade. Inte alls. Undrar hur många vi är som drabbats av detta? Försäkringskassan lär ju aldrig erkänna detta tjänstefel. Jag har inga bevis för att detta skett i mina ärenden, så jag kan dessvärre inte visa er. Var det jag som satt på bevisen hade jag inte tvekat att visa desa för alla. Nu kan jag bara ana, för med all den fakta som visa mina nedsättningar så skulle ingen normal männsika kunna bedöma mig arbetsför - inte i något arbete. Skäms på er Försäkringskassan. Skäms på dig Strandhäll. Skäms på er Regeringen.

 

 
me/cfs #människanbakom Ann-Marie Begler Annika Strandhäll Försäkringskassan Försäkringskassan syd/ost Nacka Lars-Åke Brattlund Människanbakom arbetsförmåga hjärntrötthet me/cfs