0

Hur i h-e ska jag bevisa mina begränsningar när FK uppenbart inte läst det jag skickat in.

Här tänkte jag kort visa bilder på varför jag upplever situationen trött, maktlös, förnedrande och otroligt sänkande. Hur kan FK inte läsa detta rätt? För att de inte vill...de vill snygga till sina siffror. 
Behöver jag säga att detta gäller både vanliga kontoren samt deras överklagningsavdelning med jurister. Denna ska se med "nya" ögon...B-shit!!!
Först ut är avslagsbeslutet:
Observera speciellt översta stycket där de uppger att allt baseras utifrån vad jag berättat. Frågan som uppstår när man läser de intyg och utredningar jag fått är "kan FK läsa och processa den informationen?" Jag undrar. Eller är allt för att få snygga siffror. 
Sedan har jag i tidigare inlägg tagit upp vad "ett arbete som är normalt förkommande på marknaden" är. Frågan är om FK vet detta, trots att jag och många andra drabbade skickat dem den vägledande domen från HD ang detta. Jag tror de väljer att strunta i detta i förhoppning om att vi inte orkar strida, att vi är för sjuka för att bråka. Trots att de bedömer oss friska. Allt för snygga siffror.
Här nedan är ett utdrag från specialisten som skrev ett av intygen FK fått:
här kommer utdrag från undersökningen som gjordes av stressteamet:

 Vad jag kan se så upplyser dessa uppgifter att mina besvär och funktionsbegränsningar inte bara är mina ord. Jag har blivit bedömd, utredd och testad. Men ändå påstår FK att allt baseras på mina ord... Undrar om de överhuvudtaget läst det jag skickat in? 
Om inte detta är maktmissbruk så vet jag inte vad jag ska kalla det förutom inkompetens och fel personer på sin plats. Eller är detta enbart för att få snygga siffror?
Min sjukskrivande läkare har hänvisat till dessa intyg o utredningar men det väljer FK att inte se. Vad gör man? När FK dessutom inte vill föra en dialog med läkaren när denne ber om det. 
Det är som att mötas av en stenvägg som är 543268 mil hög och iskall. Hur gör man då? Jag känner mig liten. Jag känner mig maktlös. 
Är det verkligen meningen att det ska vara så här? Borde inte vi sjuka få hjälp att tillfriskna? Tror verkligen FK att jag kan jobba bara för att de säger så? Jag önskade att jag kunde jobba men nu är det inte min vilja som är sjuk, det är min kropp och det är absolut inget jag valt! 
me/cfs #människanbakom Försäkringskassan Socialförsäkring SvMECFS hjärntrötthet me/cfs underbar läkare utmattningssyndrom
0

Snälla, låt mig få vakna utvilad någon gång!

Nu har jag haft en period med urusel sömn, den grymma tröttheten ligger som en blöt filt över mig. Men som min sambo sa, det märks ingen större skillnad på tröttheten om jag så sover 3 timmar eller 13 timmar. Jag är lika trött ändå.
Den känslan tror jag inte många förstår - om man inte själv drabbats av denna jävliga sjukdom eller liknande. Och kanske har vi där en förklaring till att FK nu avslår eller drar in nåstan allas sjukskrivningar i det forumet jag är med i. Att vi lider av en sjukdom som är så svår att förklara, som det inte finns något blodprov som visar på fel - det är en förbannelse. Inte blir det heller bättre av att man får svåra kognitativa svårigheter så att tänka ut ett resonemang, en förklaring som andra kan få en aning om hur detta påverkar hela tillvaron, det går inte.
Jag försöker förlita mig på det skrivna ordet. Men ändå når jag inte fram. Speciellt inte till FK som nu raserar hela min tillvaro. Orkade jag skulle jag gå till kontoret där de sitter och lägga mig på golvet i ren protest. Jag skulle sova där, vingla mot en toalett ibland, och sedan inta något värmt i micron. Och sedan lägga mig igen och sova. Sova. sova. Tror tyvärr att de ändå inte fattar utan tror att jag bara spelar teater, att jag hittar på.
I mina "samtal" med FK upplever jag en total brist på att förstå att det är en lidande människa de pratar med. Jag är en siffra, en siffra som ska bort från deras statistik så att de uppnår de mål som är uppsatta av Regeringen.
All denna kränkning man får utstå som sjuk är mycket sänkande. Man förlorar energi, kraft och tid att återhämta sig. När jag fick diagnosen så skrev en specialist i sjukdomen ett intyg där det uttryckligen står att hen observerat, att hen testat och undersökt och funnit att jag lider av denna sjukdom. Ändå får jag avslag efter avslag på att FK påstår att det inte finns några objektiva bedömningar av mitt tillstånd - att jag bara hittat på allt själv. Detta får jag slängt i ansiktet när jag redan ligger här mörbultad, trött intill döden, ont i hela kroppen. Tack. Jag ska ärligen erkänna att jag första gången blev utsatt för detta så funderade jag ett tag på varför jag levde överhuvudtaget. Jag var ju ändå inget värt efter alla år i yrkeslivet.
Nästa vecka får jag ytterligare ett bevis på detta. Jag är kallad till möte med AG och även de har kontaktat facket. Så jag kommer att få veta att jag inte längre är önskad där. En mycket trolig effekt av den nya regeln med att arbetsgivaren ska stå för 25% av den sjukskrivnes kostnader. Jag har anställning på ett litet företag, och de har inte råd att betala sånt. Och det känns orättvisst att de ska göra detta då denna sjukdom troligen inte är deras fel. Visst har alla smittor från alla dessa barn som släpats till förskolan med både feber, grön snuva, halsfluss, röda hund mm bidragit till att mitt immunförsvar är nedsatt och nedbrutet. Så skäms på er alla föräldrar som inte värderar era barns hälsa. Att ni skiter i personalen är en sak (även om den är idiotisk för ni klagar säkert på personalbristen), men era barn...
Så nu är jag alltså sjuk i en kroniskt sjukdom som troligen kommer att besvära mig resten av livet. Jag hade hoppats på hjälp så att jag skulle kunna återgå i arbete, men istället har jag mött på kränkningar, sparkar och förnedringar. Jag har mött på en tillvaro som sjuk jag aldrig trodde existerade när jag arbetade. Jag har drivit till en gräns av FK där jag funderade över livets slut. Jag har tack och lov en stark vilja att leva, känner oftast en stor glädje över det jag har. Tyvärr vet jag de som inte haft denna viljan att leva, där livet tagit slut vid ett besked från FK. Några har vi kunnat rädda då de ropat på hjälp via forumen, men några har bara försvunnit. Och allt pga denna behandling. Den som FK nu använder sig av och bara vänder ryggen åt den sjuka. Den är brutal! Och allt för att visa upp "bättre" siffror. En statistik som visar att deras åtgärder ger resultat. Absolut minskar siffrorna, men det gör ju inte antalet sjuka! Men siffrorna gör det. Och de sjuka sparkas ut i ingenmansland och förväntas klara hem, mat mm på luft? Den stressreaktionen man får i en sådan situation är riktigt läskig. Därför kan jag inte sova. Därför har jag ont i kroppen. Mitt huvud känns som en sprängfärdig champinjon (svår huvudvärk med ett spännband runt om). Jag kan inte längre tänka eller göra något.
Jag har sagt till mig själv denna vecka, varje dag:
"Nu måste du se över räkningarna. Du vill inte ha fler påminnelseavgifter (de är en otroligt onödig kostnad när man inga pengar har). "
Men räkningarna ligger där. De känns blytunga för mig. Jag orkar inte. Jag är så trött. Tröttare. Omänskligt trött. Jag orkar inte. För den som inte förstår denna trötthet, är mitt beteende i detta säkert helt obegripligt.  Det är ju bara att betala räkningarna! Absolut. Men för mig är det en ansträngning att hämta bankdosan, logga in på banken, se det tomma kontot och se högen av räkningar...Min hjärna har lagt av redan vid hämtandet av dosan. Jag har redan då fått en rejäl dos av sand från John Blund. Och någon har satt på mig en järnrustning för kroppen vill inte lyda och känns som den väger 300 kilo - minst!
Så det som en frisk person upplever som trötthet, det är absolut inte samma trötthet jag upplever. Och därför blir det missförstånd. I min värld klarar man ut missförstånd om man märker att någon protesterar mot tolkningen. Men detta sker inte i FKs värld. Där är de gudar och allsmäktiga. Ingen - inte ens specialisterna - vet bättre än de. Inte konstigt att jag är trött. Och ledsen! Vad är det för samhälle vi lever i och som nu försöker mörkas på alla sätt av FK och Strandhäll? Där de nu skryter och är stolta över den minskade ökningen av sjukskrivningarna. För det är just det enda som minskad, vi sjuka ökar - men siffrorna minskar i FKs statistik. Och de slår sig för bröstet. Och sparkar på de sjuka.
Inte konstigt att jag är trött! Tröttare. Jävligt trött.
 
me/cfs #människanbakom Annika Strandhäll Försäkringskassan Regeringen Socialförsäkring hjärndimma hjärntrötthet me/cfs sjukpenning
0

Där intelligensen tar slut, tar näven vid.

Då kom nästa avslag på sjukpenning från Försäkringskassan. Inte oväntat. Tyvärr. Men jag måste ärligen allvarligt ifrågasätta deras kompetens. Och det gör jag inte med tanke på enbart mig själv, utan jag ser ju via forumen jag är med i att det är en ökande, lavinartad, avslagsperiod nu från Försäkringskassan mot de sjuka.
Oftast skjuter FK från höften och hoppas att den sjuka är för svag för att strida. "Trevligt"... För det är ju verkligen så att den sjuka i en kronisk sjukdom, som oftast blir värre, helt plötsligt efter år av sängliggande är arbetsför. Jag kommer att hänvisa till vad rätten anser är vanligt förekommande arbete är längre fram i texten. FK har fortfarande inte fattat detta. Trots att vi slänger det i ansiktet på dem gång efter gång. Är detta kompetens?
All denna kränkning av läkarkår och sjuka för att putsa till sifforna. Men siffrorna ökar ju bara i andra led så den totala kostnaden ökar... (här vill jag kalla dem något riktigt fult..)
 
Nu kommer även mitt nya ärende påverka samhällsekonomin genom att jag nu blir tvungen att skicka detta först till Försäkringskassans omprövningsenhet. Troligen blir det avslag även där - de är ju trots allt anställda av FK och inte utan påverkan uppifrån. Jag har redan ett ärende där. Så nu får jag två ärenden alltså. Två ärenden som kommer kosta tid = pengar iform av alla dessa jurister som sitter först på FK och ska granska, sedan går det vidare till kammarrätten, förvaltningsrätten och har man otur så går ärendet till högsta förvaltningsrätten. Vid denna tidpunkt har mitt ärende kostat säkerligen tio gånger mer än om jag fått min sjukpenning från början. Är detta en besparing? Troligen bara olika budgetar och då kan man trixa med siffrorna och fortfarande skuldbelägga alla sjuka och läkare som bara krånglar och "ljuger".
Vad baserade FK avslaget om utebliven sjukpenning på?
1. Fk bedömer att min arbetsförmåga inte är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i förhållande till ett arbete som normalt förekommer på arbetsmarknaden.
Vad som kan anses vara normalt förekommande arbeten påverkas av faktorer som inte är statiska. Med den övergripande benämningen ”normalt förekommande arbeten” kan tillämpningen anpassas till förändringarna på arbetsmarknaden utan att reglerna behöver ändras. Den arbetsförmåga den försäkrade har trots sin sjukdom kan behöva bedömas i förhållanden till arbeten som på en rad skilda sätt ställer fysiska och psykiska krav. Av den anledningen är det inte heller möjligt att generellt ange vad som är att anse som ”normalt förekommande arbeten”. (Prop. 1996/97:28, s. 17)
Om sjukdomen medför att den försäkrade endast kan klara ett speciellt arbete som endast förekommer i mycket begränsad utsträckning kan det inte vara rimligt att bedöma hans eller hennes arbetsförmåga i förhållande till detta arbete med mindre än att han eller hon faktiskt erbjuds det arbetet (prop. 1996/97:28, s. 17).
Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom tagit upp frågan vad som avses med normalt förekommande arbete (RÅ 2008 ref. 15):"
Högsta förvaltningsdomstolen gjorde samma bedömning som kammarrätten i frågan om vad som avses med ”normalt förekommande arbete”. Enligt kammarrätten avses med normalt förekommande arbete ”vanliga arbeten på arbetsmarknaden där en försäkrads arbetsförmåga kan tas till vara i full eller närmast full omfattning”. Ett normalt förekommande arbete innebär ”krav på normal prestation där ringa eller ingen anpassning kan väntas förekomma med hänsyn till funktionshinder och medicinska besvär” hos den försäkrade. Högsta förvaltningsdomstolen bedömde i det aktuella ärendet att ett för den försäkrade anpassat arbete skulle behöva innehålla betydande inslag av begränsningar vad avsåg arbetsuppgifter och arbetstakt. Ett sådant arbete kunde enligt domstolen inte anses vara ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden. Högsta förvaltningsdomstolens dom innebär alltså att arbeten som kräver mer än marginell anpassning efter den försäkrades sjukdom eller funktionshinder, inte kan anses vara normalt förekommande på arbetsmarknaden. En försäkrad, som på grund av sjukdom eller funktionshinder, endast klarar ett sådant arbete bör beviljas sjukpenning. Detsamma gäller för den som bara klarar ett arbete som endast finns i mycket begränsad omfattning (jämför prop. 1996/97:28, s. 17).
När det gäller sysselsättning som anordnas särskilt för personer med nedsatt arbetsförmåga krävs det alltså att den försäkrade faktiskt erbjuds ett sådant skyddat arbete för att han eller hon inte längre ska ha rätt till ersättning från försäkringen (prop. 1996/97:28, s. 17). Har någon erbjudits ett särskilt anpassat arbete, exempelvis inom Samhall saknas däremot rätt till sjukpenning.”
2. Läkarintyg mm som inkommit baseras allting från anamnestsika uppgifter, alltså det jag själv beskrivit till sjukskrivande läkare. De påstår att det ingenstans framkommer att dessa uppgifter har verifierats med hjälp av exempelvis tester, observationer mm.
Av den medicinska utredningen framgår efter omfattande medicinska utredningar att min huvuddiagnos har fastställts till ME/CFS (det som tidigare kallades kroniskt trötthetssyndrom). Jag har utretts av både min husläkare (med många provtagningar, tester, observationer), ett team bestående av smärtläkare, psykolog, läkare samt sjukgymnast på Nacka stress och smärtcentrum (tester, frågeformulär, samtal) samt en specialist i sjukdomen me/cfs. Denna specialist är kopplad till Stora Sköndal och deras avdelning för me/cfs och mycket sakkunnig i frågan. Även där var det samtal flera gånger och tester innan jag fick intyg på detta. Allt är skickat till FK och ligger i deras arkiv.
Mina huvudsakliga besvär beror på ME/CFS. Det är väl känt inom den medicinska forskningen att det inte går att fastställa diagnosen ME/CFS utifrån objektiva undersökningsfynd utan fastställandet av diagnosen bygger på noggrann genomgång av anamnes, uteslutande av andra sjukdomar, patientens beskrivning av besvären samt läkarens undersökning. Det är också känt att det i dag saknas behandling mot sjukdomen och att sjukdomen oftast är bestående för resten av livet.
ME/CFS är en neurologisk diagnos, erkänd av WHO sedan många år. Orsaken till sjukdomen är inte känd men sannolikt föreligger en genetisk predisposition, där den utlösande orsaken är oftast infektion men kan vara stress/överbelastning eller traumatiska livsupplevelser. Det saknas i dag botande eller lindrande behandling. Många med sjukdomen upplever en tilltagande försämring under de första 5 - 10 åren, varefter en stabilisering kan ske, men sällan förbättring. Det finns inget vetenskapligt stöd för farmakologisk, fysiologisk (sjukgymnastik ger oftast försämring), psykiatrisk eller psykologisk behandling. Samtal, KBT etc., kan påverka individens förmåga att hantera sin situation men påverkar inte grundsjukdomen på något vis.
Förvaltningsrätten i Stockholm som 2015-06-22 i mål nummer 29173-14:
"Diagnosen ME är i förvaltningsrättens mening en sådan diagnos som kan ställas utan att objektiva undersökningsfynd föreligger."
Lennart Persson är docent, universitetssjukhusöverläkare, sakkunnig i nervsjukdomar/neurologi vid de allmänna förvaltningsdomstolarna i Sverige samt vetenskapligt råd i neurologi (Socialstyrelsen), har i yttrande till Förvaltningsrätten i Uppsala i mål nr 5799-14, 2016-01-04, uttalat bland annat: 
”Försäkringskassans anställda läkare anför att den försäkrade anlitat psykiatriprofessorn CG Gottfries vid privat klinik. Professor Gottfries har i flera årtionden undersökt och sökt behandla detta sjukdomstillstånd inom ramen för sin psykiatriska professur. Han har nu en forskningsklinik, med anknytning till universitetet. Om forskningsverksamhet eller ”privat” finansiering skulle diskvalificera en person från god diagnostik så synes Försäkringskassan vara på djupt vatten – det är rimligen kompetensen hos den bedömande läkaren och dennes diagnostik som är avgörande för trovärdigheten, i synnerhet som den genomföres på forskningsbas. Och Försäkringskassans läkares bedömning sker uppenbarligen som en partsinlaga för FK, som anställd vid Försäkringskassan. Försäkringskassans anställda läkare synes ha ringa klinisk erfarenhet av och heller ej gått igenom aktuell litteratur om kroniskt trötthetstillstånd/chronic fatigue syndrom/fibromyalgikomplexet.”Jag har även bifogat intyget till FK från specialisten som tydligt beskriver att det skett undersökningar och utredningar och tester. Denne skriver:
”Undertecknad har träffat denna patient för second opinion och hjälp med diagnostisering. Undersökningen har skett på min mottagning i XXXXXXX vid två tillfällen den 9 och 16 februari 2016. Frågeställningen är om patienten verkligen har Utmattningssyndrom, eller om det kan röra sig om sjukdomen Trötthetssyndrom efter virussjukdom även kallad ME/CFS. 
Undertecknad kan efter fysisk undersökning, noggrann anamnes och genomgång av journalanteckningar från Aleris Smärt- och Stresscenter Nacka 20151101-20151125 och från Boo Vårdcentral 20141120-20160112 konstatera att patienten är väl utredd somatiskt och psykologiskt. Hon uppfyller samtliga diagnoskriterier enligt de Kanadensiska kriterierna som är: utmattning (som avsevärt minskar aktivitetsnivån) malaise (onormal förlust av fysisk och mental kraft samt patologisk lång tidsperiod för återhämtning, sömnstörningar (icke uppiggande sömn oavsett längd), smärta (huvudvärk, skelett o muskelsmärtor, neurologiska/kognitiva manifestationer ( konsolidering av närminne, koncentrationssvårigheter, förvirring). Muskelsvaghet. Överkänslighet för stimuli, autonoma manifestationer (yrsel, extrem blekhet, illamående, hjärtklappning), neuroendokrina manifestationer (förlust av termostatisk stabilitet, patienten har onormalt låg kroppstemperatur, får episoder med frossa, återkommande känsla av feber och kalla extremiteter, försämring av symtomen vid stress) samt immunologiska manifestationer (återkommande halsont, influensaliknande symtom.
Andra differentialdiagnostiskt viktiga sjukdomar har uteslutits.
Huvudarbetshinder vid denna svåra kroniska sjukdom är en aktivitetsintolerans långt över det normala, (Post.Exertional Malaise). Uttröttbarheten/symtomeskaleringen kan enligt kriterierna komma > 24 timmar efter belastningen, och kräver ofta många dagars återhämtning. Vissa patienter har en grundnivå, som kan innebära viss ork för dagligt liv, men bara lite förändrad aktivitetsnivå så utvecklas deras utmattning och sjukdomssymtomen förvärras. Patienten blir liggandes i en form av sjukdomsskov, tidvis flera veckor. 
För att hindra vidare försämring av denna patiens tillstånd bör hon få möjlighet till återhämtning utan krav i väntan på fortsatt rehabilitering vid Stora Sköndals ME-enhet.”
Behövs det sägas att FK troligen inte läst detta eller så har de inte förstått - eller snarare innehar de inte viljan att förstå...Och de har definitivt inte gett mig möjligheten till återhämtning, jag har fått strida, kämpa och utsatts för en grym stress då jag nu varit utan ersättning sedan januari i år. Men jag har räkningar som ska betalas... Så nu har jag förvärrats i mitt mående. "Tack" FK. För att ni är de enda som verkligen inte fattar att ni skjuter er själva i foten genom sådan här agernade.
3. Försäkringskassan bedömer utifrån läkarintygen att jag trots mina besvär kan utföra ett arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.
Jag blir bara mållös och undrar över deras förmåga att läsa och förstå. Är det inte dags för att vi inför ett krav på att handledare på FK har någon form av utbildning i det de ska fatta beslut kring? När det gäller sjukskrivningar så bör de ha minst någon medicinutbildning vilket underlättar deras förmåga att förstå problematiken.
Idag är det högst personligt hur handläggaren väljer att läsa intygen, om denne beslutar sig för att söka mer information hos sjukskrivande läkare innan beslut eller övervägande fattas. Trots att det så står i deras direktiv.
Det finns mycket jag kan säga om hur vi sjuka bli behandlade av FK idag. Men nu är detta inlägg redan alldeles för långt och jag är dödstrött. Men jag kan ju nämna att jag skicka in en JO-anmälan på detta sista ärende och den omfattade nio (9!!!!!) punkter. Idag kommer jag komplettera den ytterligare då jag ser i beslutet av de formuleringar som står där att de inte läst det jag skcikat in som svar på deras övervägande. 
Det är skrämmande att det funkar så här i dagens samhälle. Skrämmande. Det handlar om vem som slår hårdast. Inte den som förstår bäst.
Jag har fått lära mig detta från barnsben: Där intelligensen tar slut tar näven vid.