4

Det är en kall, kall värld vi lever i

 
Tänk vad ett samtal kan göra för hur man mår. Det kan både lyfta och det kan formligen kasta en över kanten, djupt ner i avgrunden. Min sista vecka har innehållit bägge varianterna och då är det nog inte konstigt att det känns som att hela tillvaron gungar. Upp och ner, hit och dit, runt, runt...
 
Det började i måndags med att jag fick ett mail (äntligen lite respons) från min arbetsgivare med svar på min fråga om jag kunde utnyttja friskvårdsbidraget nu när jag är sjukskriven. Men svaret var som väntat nej. Väntat av den anledningen att jag inte känt någon som helst omtanke, någon ansats till att ta sitt ansvar som arbetsgivare från det hållet. Jag fick ett massproducerat julkort någon vecka innan jul. Ingen fråga om hur jag har det, en liten personlig hälsning eller annat. Det känns så otroligt trist och min känsla om att komma tillbaka dit är noll nu. Har cheferna en sån inställning till sin personal så kommer jag bara däcka i utmattning igen. Vi är ju några stycken från detta ställe som går hemma. Och hälften byttes ut i somras. Arbetsplatsen är knappast stor heller med 20 anställda.
 
Men nu rullade tankarna iväg märker jag. Min tanke var tråden med detta svar från dem, det med ingen hjälp till friskvård, som ledde till att jag ställde en fråga på ett forum kring detta. Jag blev där ombedd att kolla upp detta vilket jag gjorde med Försäkringskassan. Min handläggare meddelade att hon inte kunde råda i detta, MEN däremot kunde hon meddela att jag troligen inte skulle få förlängt på min sjukpenning nu när det gått ett år.
 
Jag sjönk. SÅ djupt ner i det svarta, mörka. Jag frågade varför och hon svamlade en massa om att det gått ett år, jag hade inte fått någon hjälp och att man inte kan vara sjuk i utmattning så länge. Deras psykiatriker meddelade även att de kriterier som står i mitt intyg inte stämde med Socialstyrelsens. Vilket jag kollade efteråt och insåg att det gjorde de visst, jag har alla de symptom som socialstyrelsen skrivit upp och några fler. Jag mår alltså riktigt dåligt, tom så dåligt att smärt- och stresskliniken inte ville ta emot mig. Jag behövde deras hjälp, men jag var tvungen att bli bättre först. Detta fick handläggaren veta, men hon bara ifrågasatte varför jag inte gick där nu då när några saker inte längre var aktuella. Jag insåg snabbt i samtalet är denna handläggare inte var den empatiska, förstående och lösningsinriktade människan man hoppas finna på en sådan plats.
 
Hon bara fastlog hela tiden att då jag inte fått någon hjälp så kunde de inte fortsätta betala mig. Att jag fortfarande var väldigt dålig förstod hon också, men det var inte skäl nog. Att jag inte har minne bättre än en guldfisk. Att jag inte kan gå längre än 20 minuter utan att bli sängliggandes i 2 dagar. Att jag inte kan köra bil längre. Att jag inte kan sköta om hushållet med matlagning, städning mm. Detta är inte skäl nog för att inte jobba. Man måste få hjälp och inte stå i alla dessa remissköer till oilka instanser. Att stå i kö och vänta på sin tur hjälper inte till att få sjukpenning. Jag skulle ha fått hjälp. Tjatat, kollat upp köernas tider, mina rättigheter med 3 månaders väntetid mm. Nu förstår jag att hon inte fattar någonting. För mig att göra allt detta är omöjligt idag. Förr, när jag var frisk, hade jag säkert kunnat och orkat. Men nu, i min sjukdom, blir jag bara helt tom i skallen - och då menar jag verkligen helt tom - när det kommer till att tänka ut lösningar, tänka på att det finns rättigheter mm. 
 
Min stackars läkare försöker och försöker få iväg mig. Vi har provat smärt-och stresskliniken i Nacka men dit fick jag inte komma för jag hade för högt blodtryck efter den kränkande, förolämpande och direkt oproffsiga undersökningen av deras läkare. Detta förklarade jag, men ändå skulle mitt blodtryck undersökas under några månader innan jag fick komma tillbaka. Min ordinarie läkare vet att jag inte har högt blodtryck, varken före, under eller efter denna undersökning, så vi var överens om att dit skulle jag inte ens tillbaka efter några månder. Speciellt som den läkaren undrade varför jag inte blivit erbjuden en fetmaoperation!
 
Jag står nu i kö till Sköndals ME-avdelning för utredning. De har låååååång kö. Men det räcker ändå inte för Försäkringskassans handläggare. Jag är visst väldigt sjuk, men jag får ingen hjälp. Jag står bara i köer och då kan jag inte få någon sjukpenning. Jag går hos en sjukgymnast som är specialiserad på stress. Hon är underbar och har hjälpt mig mycket. Men det hjälper inte. Jag ska börja på bassängträning. Men det hjälper inte. Jag får ändå ingen hjälp enligt Försäkringskassan och då får jag inga pengar. Men jag är väldigt sjuk, det inser hon också. Trots deras psykiatriker som påstår annat - utan att ens ha träffat mig.Trots att sjukintyget tar upp alla kriterier på Socialstyrelsens skrivelse, plus att jag har många fler symptom. Kan personen läsa och lägga ihop? Vad gör den personen på sin post? Inte hjälper den de sjuka i alla fall. Den gör så att vi mår så mycket sämre och på så sätt snurrar runt i karusellen längre. Vi kostar mer. Och det är egentligen lätt att åtgärda. Börja lyssna, sluta jiddra. Alla fuskar inte. Vi är många som tyvärr är sjuka, riktigt sjuka, till och med så sjuka att vi orkar/kan/klarar inte att se till våra rättigehter. Vi blir sparkade på när vi redan ligger och det är ett samhälle vi lever i och tydligen ska leva upp till. 
 
För mig är det ett samhälle och en struktur som inte är värd att leva upp till. Jag fick lära mig som barn att man hjälper den som ligger ner, man sparkar absolut inte på den! Men som vuxen och anställd på en myndighet så är det fullt tillåtet, tilloch med väl etablerat och påhejat. 
 
Det är en kall värld vi lever i. Och då menar jag inte att det är minusgrader och snö ute. Det är en kallvärld på grund av att vi behandlar varandra så illa. Och vissa myndigheter verkar gå i spetsen och visar vägen. Sparka på, de svaga ska bort, de är inte värda något. 
 
Jag har tur som har en underbar läkare. Hon lyfte mig efter vårt telefonsamtal. Men jag lider med henne. Jag hörde hur trött hon var på Försökringskassans oförstånd och attityd. Och handläggarens okunskap. Handläggaren som stolt talade om att hon inte har någon medicinsk utbildning, hon är ekonom egentligen - men hon kan ge mig beskedet om att jag inte får ersättning och att jag minsann borde kunna jobba mist 2 tim per dag. Jag som inte klarar längre promenader än 20 min, jag som inte alltid orkar duscha, jag som inte klarar att laga mat till mig och min familj, jag som inte klarar att städa. Men jag klarar att jobba. För sjukpenning får jag inte längre. 
 
Det är en sjuk, sjuk värld vi lever i. En kall värld. Jag blir ledsen när jag ser hur vi behandlar varandra. När jag inte duger längre, då kastas jag på soptippen. SÅ lite värd. Jag betyder inget, men jag betyder jättemycket för deras statistik. Jag minskade deras siffror lite. Hoppas de kan sova om nätterna. Det kan inte jag. Jag fryser. Det är en kall värld vi lever i.
 
utmattningssyndrom #människanbakom Försäkringskassan Kall Värld en i statistiken hjärntrötthet inte lyssnad på me/cfs remissköer respektlöshet stressklinik utbränd utmattning utmattningssyndrom

Kommentarer:

1 Livetsbilder:

skriven

Alltså jag blir mållös!! Vad i helskotta håller de på med? Skönt att du har en bra läkare i allt detta. Förstår attdu är uppskakad, det blir jag också. Jag kan inte låta bli att undra vad min handläggare ska komma på. Hittade lite info här på FKs hemsida som du kanske redan läst. Du borde kunna söka sjukpenning på fortsättningsnivå. http://www.forsakringskassan.se/sjukvard/sjukskrivning_och_sjukpenning/tidsbegransning_av_sjukpenning Många kramar och omtankar! <3

Svar: Tack :-) Jag vet inte vad de håller på med. Min läkare suckade när hon hörde att psykiatrikern var inblandad i avslaget. Hon var väl bekant med det motståndet. Jag tackar för infon, ska läsa imorgon när jag är piggare (förhoppningsvis). Jag känner mig verkligen inte frisk - långt ifrån. Tusen, tusen tack för ditt stöd och dina varma ord. Jag har läst (och ibland sagt något) en del på din blogg igen. Den ger mig så mycket. Tack.
jagepippi.blogg.se

2 Livetsbilder:

skriven

Skönt att min blogg ger dej något, skulle vilja kunna göra så mycket mer för dej och andra som är i vår situation. För det är tyvärr många har jag förstått. Håller tummarna för att en ny handläggare kan hjälpa dej. Du är inte frisk, i så fall hade du inte mått som du mått! Ta hand om dej! Kram!!

Svar: Tack :-) Jag är definitivt inte frisk, men det verkar inte räknas. Kram till dig med och för att du finns här för oss. Kram
jagepippi.blogg.se

3 Fikaknut:

skriven

Hittade hit via en länk från twitter och livetsbilder. Lider verkligen med dig och förstår dig. Då jag är drabbad av liknande dålig behandling från försäkringskassan. Har ME diagnos sedan 2012, men fick ändå indragen sjukpenning i juni förra året. Inte haft någon inkomst sedan dess och vet väl att sjuksystemet inte fungerar och att det ej tar hänsyn till hur sjuk man faktiskt är. Hoppas du har någon i din närhet som kan hjälpa dig att driva dina ärenden vidare. Jag hade inte orkat på egen hand
Skickar styrkekramar!

Svar: Ahhhh, vad jobbigt det låter för dig. Skickar styrkekramar till dig i retur. Jag orkar ju inte ta mig någonstans så denna vecka har jag terroriserat FK med mina frågor och ifrågasättningar. Tog även nummer till hennes chef, så nu ska här bytas handläggare nästa vecka. Intressant att du hittade mig via twitter. Hur gick det till? Jag är inte aktiv där, men kan inte heller mycket om hur nätets alla funktioner funkar - speciellt inte nu! Var det via livetsbilder? Hon är så bra tycker jag. Tusen tack för din respons och dina varma ord. Kram
jagepippi.blogg.se

4 Fikaknut:

skriven

Ja livetsbilder hade länkat till din blogg på twitter😉 ledsen att jag inte kunde ge dig någon uppmuntran angående att fk ändrar sig. Hittills har de inte lyssnat på något jag lämnat in. Hoppas nu på överklagan. Deras skäl att ge avsked behöver tyvärr ej va korrekta, utan de gör ofta fel trots att man påpekar det. Känner mig igen mycket i ditt mående också. Hoppas du får komma till sköndal snart! En diagnos är värdefull för egen del, men tyvärr hjälper det inte alltid mot myndigheter.

Svar: Tack. Jag är ledsen för din skull. Hoppas verkligen att det blir bättre framöver och att din överklagan ger resultat. Jag blev nyfiken på twitter efter det du skrev och gick själv med idag;-)
jagepippi.blogg.se

Kommentera här: