0

Jag har inget att skämmas över - men det har Försäkringskassan!

Ärligen vet jag inte vad jag ska skriva i detta nu. Situationen är helt absurd för mig och alla inblandade. Förutom för Försäkringskassan då.
Jag genomfick nyligen en funktions- och aktivitetsbedömning på Nacka Rehab. Underbart bemötande. Men otroligt jobbigt. Ännu mer nedslående var när jag fick reultaten därifrån. Visserligen stod det att jag överksttar mina förmågar, det hade de sett, men jag tror på positivt tänkande och då kan jag ju inte bara lägga mig ner o må dåligt. Sånt mår ju ingen bra av. Men om jag tänker eftyer kanske jag borde lägga mig ner och acceptera att jag är sjuk, riktigt sjuk. Nu försöker jag, det är ju trots allt så jag är fostrad. Att åtminstone försöka, att inte ge upp.
Det jag ska försöka redovisa nu är det hopplösa i situationen med att visa Försäkringskassan att jag är sjuk, hur sjuk jag är. Att de har fått tillgång till mina journaler, mina utredningar - det spelar ingen roll. Det spelar heller ingen roll vad läkare skriver, de förstår verkligen inte. Och inte vill de ha en dialog med läkaren heller. Det har de hittills inte visat intresse av. 
Jag börjar med att lägga ut skärmdumpar från min utredning:

Med lång återhämtning anses i detta fall att efter 4 dagar hade jag fortfarande svåra besvär i form av smärtor, huvudvärken från helvetet mm. Jag tog inte med reflektionen då jag inte vill besvära er med för mycket info. Även om jag vet att all info är relevant för en bedömning. Det vet inte FK som vägrar titta på detta, mina läkarintyg, mina specilastintyg och andra utredningar. Försäkringskassan skriver - åter - igen så här i sitt kommuniceringsbrev till mig där de "överväger" att inte betala ut sjukpenning till mig.

Någon annan motivation finns inte. Hur ska jag tolka detta? Är det så att bara för att jag lider av en kronisk, funktionsnedsättande sjukdom och står i kö till den mottagning som finns för denna sjukdom så får jag inge sjukpenning. För de skriver ju själva att andra har bedömt mig ha mycket låg fysisk förmåga samt låg psykisk energi och konsentrationssvårigheter samt att jag är fysisk och psykikt nedsatt av funktionen efter aktivitet. På mig låter det definitivt inte som att jag är arbetsför. Speciellt inte som barnskötare på förskola som Försäkringskassan anser. Inte heller mot normalt förekommande arbete som de gärna uttrycker det, utan att ha grund för vad detta är. Där är en av de domar som FK väljer att tolka på sitt sätt. En dom som HFD har satt och gett direktiv kring, en dom som gäller för andra - men inte Försäkringskassan. Men de kan ändra handläggningen utifrån två domar i FR o KR...
Nu ska jag visa er de regler i Socialförsäkringsbalken som FK hänvisar till och som de anser visar att jag inte har rätt till sjukpenning:

Så snälla hjälp mig nu att förklara vad jag ska göra för att påvisa för Försäkringskassan att jag ÄR sjuk. Inte för att jag vill. Utan för att jag råkat dra fel lott i livet. Jag hoppas på en viss bättring, jag måste det för min egen skull och för min familjs. Men för att lyckas med detta måste jag få ro, jag måste få tid till återhämtning, läkning och förståelse i min sjukdom. Jag vill börja arbeta när jag klarar det för att gå (i mitt fall ligga) hemma är verkligen ingen dans på rosor.
Vad jag inte heller kan förstå är det att det nu ska investeras i ett nytt system där Försäkringskassan ska få insyn i läkarjournalerna om jag fattat det rätt. Varför? De har alltid haft tillgång till mina. Där min sjukskrivande läkare säger att jag inte klarar arbete. Där en psykolog, en smärtläkare, en psykiatriker, en sjukgymnast, en arbetsterapuet, ytterligare en sjukgymnast, och ytterligare en sjukgymnast med inriktning på stress, samt en specialist i me/cfs klart och tydligt påpekar att jag INTE är arbetsför mot något arbete. Att jag INTE ska utsättas för påfrestningar. Att jag SKA vara heltidssjukskriven för min hälsa klarar inget. Försäkringskassan vet allt detta. OM de läst de journaler, intyg mm vi skickat.Så att nu Annika Strandhäll § Co vill investera 490 miljoner i ett system som sägs öka kommunikationen mellan Försäkringskassan och läkarkåren ställer jag mig högst tvivlande till. Det är enbart ett nytt kontrollsystem. För någon kommunikation och ökad effektivitet lär vi INTE se. Fråga oss drabbade. Fråga de sjuka. Fråga läkarkåren. Att Försäkringskassan kör sitt race, helt utan att bry sig om vad de bedömande läkarna säger, är ett helt galet system. Det är inte rättssäkert och det frångår helt den grund som Försäkringskassan borde vila på. Nu är det en sjuk, sjuk instans. Som kostar samhället multum i sin jakt efter "bättre" sjuktal. För det går inte att tro på de fagra orden och "effektivare" handläggning, att handläggarna nu hittar arbetsförmåga som tidigare inte funnits. Om dessa människor inte längre finns i Försäkringskassans system innebär det INTE att de arbetar. Det innebär bara att de blivit utsparkade från samhällets trygghet, det skyddsnät vi alla trodde fanns.
Hoppas ni hängde med i mina resonemang och alla stavfel. Svårt att tro att jag ahde högsta betyg i Svenska. Men jag har försökt få dem förståeliga, men jag erkänner att min hjärna inte kör enligt en röd tråd.  Jag har inget att skämmas för i denna process. Jag erkänner att jag är sjuk. Jag visar all dokumentation med hopp om att det hjälper någon. Jag är "bara" sjuk, jag har inget att skämmas över - men det har Försäkringskassan! 
me/cfs Ann-Marie Begler Annika Strandhäll Försäkringskassan Inspektionen för sjukförsäkringen Lars-Åke Brattlund Psykisk misshandel Socialförsäkring Socialstyrelsen hjärntrötthet sjukpenning utanförskap

Kommentera här: