0

Proffs vs wannabes

Jag har nu äntligen fått komma till Stora Sköndal och deras me/cfs-avdelning. Har väntat i ett och ett halvt år. Så tänkt vilken lycka det var när kuvertet kom med kallelsen. Jag visste direkt jag såg kuvertet att det var en kallelse för kuvertet var extra tjock. Det innehöll massor av papper. Inte det vanliga brevet om att jag fortfarande står i kön men att tiden för kallelse dröjer. Nu fick jag en bunt med frågeformulär kring min hälsa. Undrar hur många gånger jag fyllt i dessa, undrar hur många gånger jag fått berätta min historia?
Jag har berättat för läkare, sjukgymnaster, arbetsterapueter, psykologer, psykiatriker - och Försäkringskassan. Alla tror mig utan tvekan. Alla utom en. Där för jag höra att mina ord inte är bevis. Min histria och mina upplevelser i denna hemska sjukdom inte gäller. Men vem kan berätta hur det är bättre än jag?
Är det så att FK tror att alla ljuger? Att man vill vara sjuk och inte kunna delta i livet? Att man väljer detta?
Besöket på Sköndal gick utmärkt. Så underbart att träffa en kunnig läkare. Fler undersökningar kommer att följa för att verkligen bekräfta att jag har ME/CFS. Känns visserligen konstigt då jag redan har fått diagnosen av en läkare/specialist som nu dessutom återigen arbetar på Sköndal. Men jag är glad att de är ordentliga. Och som läkaren sa - jag har med största sannolikhet ME/CFS. Säkerheten var så stor att fler beök bokades in med deras andra experter, bl a en kurator som ska hjälpa mig i kontakten med FK. Underbart. Men tänk att ett besök hos denna mottagning - inte ens här slapp man detta med FK och problemen kring dem. Det skakades på huvuden, det sades mindre smickrande saker - alla lika förtvivlade och förundrade över hur FK får fortsätta som de gör.
Jag kände mig stärkt och vågade visa mitt senaste brev från FK. Där FMR frågade efter journalerna på den läkare/klinik som satte diagnosen. De har intyget där alla underlag står nämnda. I intyyget står även på vilka grunder me/cfs sätts och vilka av dessa jag har.Men intyget duger inte. Nu ska denna FMR ha underlagen för att se HUR diagnosen satts. 
Tänk om FK kunde sina egna regler och hur en FMR ska jobba. Enkelt sagt kan man säga att en FMR (Försäkringsmedicisk Rådgivare) ska just vara en rådgivare/tolk i det medicisnk skrivna så att den icke utbildade handläggaren ska kunna sätta en ev arbetsförmåga. Hela systemet är helt galet. Hur kan en icke utbildad handäggare avgöra arbetsförmåga bättre än en läkare? Hur kan en FMR frångå sin roll som tolk och bröja rota i HUR och varför diagnoser sätts. På forumet nyss såg jag att en FMR ville sätta en diagnos på en drabbad. En annan diagnos än den hen hade. Och det utan att träffa personen och undersöka denna. Så varför ska då min FMR ha underlagen från hur min läkare undersökte mig inför diagnosen - om en undersökning inte behövs.
Men framförallt ska INTE en FMR lägga sig i en diagnos. Den ska vara tolk - så att den okunnige handläggaren kan avgöra arbetsförmågan - för det är ju bara dumt att lita på en praktiserande läkare som träffat patienten...
Tänk vilken skillnad det är på proffs och wannabes.
 
PS. För den som undrar så har jag dessvärre bevis för ovan skrivna. Mina ord är sanna. 
ISF har en intressant rapport för den som vill läsa om FMR och dennes roll i FK. Klicka här.
 
me/cfs #människanbakom Annika Strandhäll FMR Försäkringskassan syd/ost Nacka ISF Läkarkontakt Stora Sköndals ME/CFS-mottagning me/cfs