2

Äntligen klar med det tunga!

Att skriva ihop mina ärenden så här som jag gjort har tagit väldigt mycket på mig kognitativt och känslomässigt. Mycket bubblar upp till ytan igen, käslorna svallar och humöret sjunker. Därför känner jag en enorm lättnad när jag nu är klar och kan få fortsätta med mina enklare blogginlägg där jag ventilerar mina funderingar mm.
Men för att sammanfatta mina ärenden så är dagsläget:
#1-#3 ligger hos juristen för skrivelse av ny överklagan.
Nu till HFD. Kammarrätten gav ej prövningsstillstånd. De anser att jag ska kunna uppvisa objektiva fynd i en sjukdom som inte har objektiva fynd. Även Kammarrätten struntade alltså i all forskning, alla domar som visar både på hur min sjukdom yttrar sig och hur objektiva fynd ej är nödvändigt för att visa oförmåga till arbete. De struntade tydligen i att jag gjort 2 utredningar - en av ett stress- och smärtteam som tom bedömde mig FÖR sjuk för deras rehab. KR struntade i att jag gjort en arbetsförmågeutredning som visade mycket stora funktionsnedsattningar både fysiskt och kognitativt. Detta är fel enligt mig. Jag vet ju att jag var oförmögen till arbete. Jag klarade inte ens de enklaste hushållsarbetet hemma. Risk finns att jag inte får prövningsstillstånd även i HFD, sånt måste man ta med i beräkningen. Men då har jag ytterligare bevis för att systemen inte fungerar som tänk. Tragiskt nog.
#4-#7 är redan klara och godgända.
Där har jag fått retroaktivt rätt. Trots att faktan i ärendena inte ändrats. De baseras ff på samma intyg, samma utredningar, samma uttalanden. Men de godkändes för att ärende #8 godkändes. Därför anser jag krasst att läkarintygens innehåll spelar mindre roll, utredningar spelar också mindre roll och speciellt deras utslag. Det som spelar roll och som är avgörande för att få sjukpenning är att få en handläggare som vågar se, vågar läsa och förstå VAD som står i underlagen. Det hade jag inte i mina ärenden #1-#7. 
#8 är mitt pågåeende ärende och det tickar på - än så länge.
Här var visserligen min handläggare otroligt undersökande. Hon och den tilldelade FMR-läkaren gick över gränsen för deras befogenheter några gånger dessutom. De försökte ifrågasätta min diagnos, de ville få det till att läkaren inte undersökt andra diagnoser och alltså kunde jag vara sjuk i annat. De undersökte alltså inte min arbetsförmåga. De undersökte inte mina nedsättningar i aktivitet eller funktion. Trots att jag delgav dem info från hur FKs Huvudkontor och deras ansvariga där skrivit till mig (och gett mig rätt och hl fel).
Jag skriver även i rubriken "- än så länge". Där ser ni den FKstress jag upplever varje dag sedan jag såg i journalen från FK samt fick höra vad läkaren och FK pratat om - FK kommer att inom kort begära in journaler igen och bedöma (enl läkaren) mig arbetsför igen. Inte OM jag är arbetsför. 
 
 
Därför var det överraskande att nu i veckan få ett brev från FK. Min hjärta slog säkert 300 slag per minut, hela rummet snurrade och jag trodde att nu är det dags igen. Nu ska de börja tjafsa igen. Gråtfärdig, men även stridsklar, öppnade jag kuvertet och fick sätta mig ner av chocken. I brevet stod det att de nu utreder mig för stadigvarande sjukersättning!
Ska jag äntligen slippa FK och den onödiga energiåtgång de tar av mig? Ska jag äntligen få ro att ta hand om min hälsa? Det vore underbart. Jag väljer detta nu, för att kunna ta hand om mig. Ha en möjlighet att få må lite bättre. Pengarna får vi ser hur det går med. Man blir ju inte rik av att vara sjukpensionär. Även om vissa tycks tro att detta  är något man väljer. Ja, jag väljer det för min hälsas skull, Inte för att jag kan leva på pengarna. Skulle jag bli singel igen skulle jag gå under ekonomiskt, så jag har andra bojor. Jag är beroende av min sambo på många sätt. Skulle kärleken ta slut är det mycket, mycket annat som tar slut också. 
Så nu ska jag försöka få tag på en läkare som kan hjälpa mig med läkarutlåtandet. Min tidigare läkare, den som hjälpt mig sista halvåret slutade tvärt och gick över till äldrevården precis. Hon är den andre av min mina 5 läkare som nu slutat tvärt och gått över tilläldrevården. Ett tecken? Bägge har varit enormt less på Försäkringskassan... Men att för min del är jag i ett vakuum just nu. Jag är utan läkare, sjukskrivande läkare. För min specialistmottagning vägrar skriva LUH till mig. Helt sjukt! De kan ju min sjukdom och mina nedsättningar bäst. Så läkaren där sa åt mig att hitta en ny VC-läkare som kan skriva. Min farhåga är att få någon av dessa idioter till läkare som vägrar se min sjukdom, de som kränker osv. De finns tyvärr. Och de är absolut fler än de borde få vara. Så nu har jag drabbats av #vårdstress - också.
 
 
Vem tror att man väljer detta? Vad är det för idioter? Vi sjuka får städigt de antydningar från våra politiker. Vissa partier är värre än andra, elelr är de bara mer ärliga i sitt förakt? För vi ser ju hur nuvarande regering också visar ett förakt, men försöker dölja det. Nu håller de på att montera ner LSS och sjukförsäkringen har fått ny, snabbare stupstock pga sjuktalen. 
 
Nu ska jag vila igen. Mycket vila har det blivit på sistone. Ryggen protesterar mot allt vilo-läge, men rör jag ryggen protesterar restan av kroppen. Ovsett vad jag gör så gör något jävligt ont. 
me/cfs #FKstress #jagsaknas #människanbakom #vårdstress Annika Strandhäll FMR Försäkringskassan Förvaltningsrätten Högsta Förvaltningsrätten Kammarrätten Myalgisk Encefalomyelit me/cfs

Kommentarer:

1 Anonym:

skriven

Så sjukt! Varför denna kovändning? Från att ha ansetts helt arbetsförd av FK till sjukersättning? Och nu kan du inte få ett intyg, du är verkligen hårt drabbad av systemet. Jag hoppas verkligen att du får sjukersättning,som ger lite trygghet och ro.
Jag har nu fått mitt andra avslag och varit utan inkomst i 6 månader, väntar nu på förvaltningsrätten. Önskar dig lycka till i HFD hoppas det blir en vägledande dom. Tack för att du belyser det sjuka systemet och sjukdomen ME/CFS, betyder mycket för alla sjuka och utförsåkare kram Johanna

Svar: Hej :-) Jag har ingen aning om varför denna helomvändning, men misstänker att det beror på att min dåvarande VCläkare skrev i intyget att det var dags. Så de kanske vaknade. Ialla fall ett tecken på att de läser, vilket jag faktiskt inte trott. Men å andra sidan är den nuvarande hl på FK vettig än så länge. Tänk vad olika de kan vara. Så jag kämpar på i alla led. Beklagar att du åter fått avslag och är utan inkomst. Det är ingen lätt sits. Har du folk som hjälper dig? Håller tummen för att du får rätt handläggare på FR, har upptäckt att även utslagen där är ett lotteri som sagt - och det borde de verkligen INTE vara. Men de är nog stressade nu med den ökande arbetsbördan av fler fall från FK. Kram :-)
jagepippi.blogg.se

2 Johanna:

skriven

Hej!
Jag har bytt hadläggare men det hjälpte inte.
Det är hela tiden olika FMR som anser att ME/CFS inte finns och finns det inga objektiva fynd så har du inte rätt till någon ersättning alls.
Här i Östergötland har alla FMR pratat ihop dig och nekar dom flesta med ME/CFS. FK har i mina ärenden aldrig gjort någon utredning man ringer FMR sedan avslår, jag kan ju följa se det i journalteckningarna. Jag har hjälp av fackets jurister, men tyvärr ser dom nu en trend att även domstolarna oxå kräver objektiva fynd. Har du några råd du har ju mycket erfarenhet?
Tack en gång för allt du gör kram Johanna

Svar: Hej, jag har också upplevt att FK och FMR verkar parats ihop sig. Sedan inför den sjuke skyller FK på FMR som man inte får prata med. Detta blir en otroligt rättssoäker process som är utstuderad.
Rådet jag kan ge är att visa på de domar som visar att deras strävan efter objektiva fynd inte är ett krav och att i ME/CFS finns de ej. Sedan lärde jag mig av Ruths föreläsning att man ska nog titta närmre på socialbalken (heter den så?) mm och utgå från den. FK har glömt att de lyder under denna och grundlagarna verkar det som. Om du har ork så lyssna gärna på hennes föreläsning från härrom kvällen. Gav en del tankegångar värda att ha i åtanke när man överklagar.Bland annat det att FK numera är duktiga juridisk att uttrycka sig (även om de har fel) och det gör att rätterna inte kan komma åt problematiken där utan måste göra en mer medicinskt bedömning och det är ju inte deras jobb... Det gäller att komma runt FKs juridiska babbel och samtidigt påvisa det medicinska. Är ganska trött just nu efter att just publicerat ett blogginlägg, så jag märker att hjärnan inte funkar tyvärr.

Min observation är att Objektiva fynd är något som de letat efter att använda som avslagsorsak. För objektiva fynd är så relativt - och personligt. Som de gjort till krav. trots egna vägledningen som säger att det INTE är krav. Men de håller på att omvandla det till krav. De skapar sina egna lagar och det är oroväckande! Kram
jagepippi.blogg.se

Kommentera här: