2

Underbara husläkare, jag känner med dig.

 
Idag var jag åter hos min husläkare. Underbar! Vi kom ovillkorligen in på Försäkrigskassans hantering av de sjuka och även läkarkåren. Det var riktigt chockande att se hur min läkare så uppgivet var förbannad. Kan man vara bägge så där samtidigt? Känslan var i alla fall sådan. Jag såg sorg, uppgivenhet, ilska, förnedring och uppgivenhet.
Jag berättade om vad de sagt till mig. Att jag borde byta läkare, att det inte är deras plikt att försörja mig, att handläggaren minsann var ekonomiutbildad men tyckte sig kunnig nog att ifrågasätta varför jag inte ens kan jobba. Hur jag upplevde att de i sina kommentarer kränkte både mig som patient och läkarkåren med deras kunskap. Läkarna är de som träffar oss, de får kämpa för få igenom läkarintygen, ständigt får de höra att de gör fel gentemot FK som vill att läkarna ska anpassa sig efter dem och inte efter patienterna. Hur galet är inte detta? Är det ens tillåtet? Är det inte helt jävla sjukt att Försäkringskassan försöker styra läkarna i deras bedömningar och bemötande av oss patienter? Något måste vara fel! Jag tänker definitivt påpeka detta för den högre makten inom FK. Jag som patient kommer ju drabbas om och om igen av detta.
Först drabbas jag av långa köer till läkarna för att läkarna har fullt upp med att sitta och korrigera läkarintyg och tjafsa med Försäkringskassan istället för att ta emot patienter.
Sedan drabbas jag av denna kränkande behandling själv - som klient hos FK. Ifrågasatt. Utan att de ens sett mig. Utan att de ens lyssnar till mer än det de vill höra. Det slänger de gärna tillbaka i ansiktet på en: "Jamen, om du orkar gå med hundarna 20 minuter, varför orkar du inte jobba 2 timmar då?" För det första ska jag överhuvudtaget klara att ta mig till ett jobb! Bara transporten dit är ett större helvete idag. Sedan ska jag utföra något under två timmar. Säkerligen finns det ljud, andra människor, stress, moment som måste fixas, saker som måste tänkas ut. Omöjligt. Jag kan inte få ihop fakta. Det är därför mitt brev till de högre makterna tar tid! Jag får inte ihop det. Inte för att det saknas belägg utan för att det ara blir en himla sörja utan slutkläm. Jag kan inte processa fakta längre! Hur kul på en skala tror ni att det känns, FK? Hur kul tror ni det är att inte orka åka och bada med barnen? Jag vill, men klarar det inte! Hur kul tror ni att det är att ha glömt barnens uppväxt? Små fragment kan poppa upp ibland och därför hoppas jag innerligt att dessa fragment ska hitta sina saknade bitar. Nu svävade jag iväg igen...tillbaka till drabbningarna.
Sedan drabbas jag igen av FKs inkompetens och märkliga förfarande av sjuka idag. Jag blir ifrågasatt varför sjukvården inte gjort mer för mig! Kan det vara för att de sitetr och korrigerar sjukintyg för att passa humöret på FKs handläggare för just den dagen. Olika besked varje gång. Kan det bero på att vi blir alltfler sjuka, och sjukvården som ska sköta om oss går på knäna idag. Resurserna finns inte alltid, sjukvården är en lågoddsare för att själva bli sjukskrivna. 
Min läkare såg nästan skadeglatt fram emot att se en av FK handläggare mitt emot sig när denne blev sjuk. Då kanske den skulle förstå hur det är att sitta där - sjuk, hjälplös och ständigt bli ifrågasatt och kränkt. Hon förstod inte hur man kan jobba på FK med den attityden som där finns. Men jag berättade att vi är drabbade av ett ökänt kontor. De är kända för sitt otrevliga sätt. Deras läkare, en psykiatriker som blev godkänd av Socialstyrelsen efter sin inflytt till Sverige 1998, är känd för att se patienter som sina fiender och en onödig tidsåtgång. Hon verkar tydligen njuta av att avfärda alla slags diagnoser. Att ha en "sadist" på en sådan post kan väl knappast vara rätt?
Jag tror att samhället skulle tjäna betydligt mycket mer på en kompeten personal, med inställningen av att man hjälper varandra. Så mycket snabbare många skulle bli hjälpta om de fick bli friska i lugn och ro. Nu kostar det mer i längden. 
Jag vill inte drabbas av ett sådant samhälle jag nu ser. Jag måste dra mitt strå till stacken för att få till en förändring, förbättring. Jag får göra detta i mitt snigeltempo, när jag kan och orkar. Jag gör efter förmåga. Men jag vill inte att mina barn ska drabbas, jag vill inte själv drabbas, jag vill inte att andra ska drabbas - av Försäkringskassans inhumana inställning som stjälper - inte hjälper. Jag ska undersöka mina rättigheter till att byta kontor. Jag vill inte tillhöra ett kontor där det helt uppenbarligen inte funkar. Ett kontor som stjälper och drabbar de sjuka, läkarkåren och i förlängningen samhället.
Jag vill inte drabbas mer. Jag vill leva.
me/cfs #människanbakom Besvärlighetens baksida Försäkringskassan Socialstyrelsen hjärntrötthet kroniskt utmattningssyndrom underbar läkare utmattning utmattningssyndrom

Kommentarer:

1 Sara:

skriven

Vet du vad de sa till mig på FK när de fick klart för sig att jag bara kunde sitta upp i en kvart ett par ggr om dan, var extremt ljud- och intryckskänslig och hade fått kognitiva problem: "Jamen du kunde ju prova att jobba i en reception!"

Och på ämnet 'eftersom mina intyg från ME-kunniga specialister verkligen inte kunde visa att jag har minst en fjärdedels nedsättning i arbetsförmågan', och att AF dömde ut min arbetsförmåga helt, så bad jag att bli skickad på TMU för att få bevisa att så var fallet, då säger männskan:"Vi kan inte skicka dig på en utredning för FK hjälper bara dem som är sjuka."
Vid det laget gick AF-personen som var med på mötet i taket och min man ledde mig därifrån, eftersom jag inte kan gå så värst bra.

De är makalösa!

Svar: Det uttalandet vittnar verkligen om stor kännedom om både sjukdomen och yrket. Vad vet de överhuvudtaget? Har de gått klart skolan? Men det är klart, det är väl ytterst få som vill bli handläggare på FK så det blir skrapet från botten som jobbar där. Ibland undrar jag om det inte är så. Synd på de guldklimpar och eldsjälar som tydligen finns också, de dras ner i denna skit. Man kanske skulle säga nästa gång man pratar med FK att man vill bli handläggare på FK då det inte verkar kräva så mycket av en i kompetens...
jagepippi.blogg.se

2 Sara:

skriven

Jag tänkte erbjuda mig att ligga och jobba i deras reception!

Svar: Låter som ett bra jobb😉 ...när vi blir friska! praliner hoppas jag ingår då också. För det är vi värda! Själv var jag på AF igår så min minimala kraft försvann. Önskar verkligen att jag kunde jobba. Är så less på detta just nu. Än mer trött blir jag när viljan att göra något nu ökar med solens och värmen ingång, men jag går ständigt in i väggen och däckar utmattad. Måste lära mig nivåerna på mitt mående, nu är den under isen, hoppas dock att det stiger. Bara tjafset med FK kunde upphöra så jag får fokusera på mig...
jagepippi.blogg.se

Kommentera här: